L'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-Universitat Pompeu Fabra) organitza un curs d'actualització adreçat al professorat de biologia d'ESO, 1r i 2n de Batxillerat i professorat de ciències per al món contemporani. El curs ha rebut el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

 

Aquest curs de formació i reciclatge per a professorat de secundària persegueix actualitzar els coneixements en biologia evolutiva dels docents i proporcionar idees i pràctiques educatives que es puguin aplicar a l’aula i que estimulin la curiositat, l’interès i el pensament crític de l'alumnat.

 

El format del curs combina xerrades de diverses branques de la biologia evolutiva de la mà d’investigadors del centre, l'anàlisi i debat de temes d'actualitat relacionats amb la biologia evolutiva i la introducció pràctiques educatives per a portar l'evolució a l’aula. 

 

També pots consultar algunes activitats educatives relacionades, com la pràctica del Dr. Salvador Carranza "Construeix un arbre filogenètic" i un video tutorial de la Dra. Elena Bosch explicant què és i per a què serveix l'equilibri de Hardy-Weinberg
Tots els continguts els trobes aquí: https://www.ibe.upf-csic.es/dossier-professors

 

*Contacta amb la unitat de comunicació i divulgació de l'IBE a [email protected] per a més informació sobre el Curs de Professors IBE.

 

 

Objectius del curs

  • Oferir al professorat una visió general de l’actualitat científica en biologia evolutiva i donar recursos teòrics i pràctics per a poder treballar a l’aula.
  • Apropar conceptes clau en l'àmbit de la biologia evolutiva a través d’articles divulgatius, notícies i altres mitjans que puguin fer-se servir per a l’ensenyament de l'evolució a classe.
  • Fomentar la curiositat i l’esperit crític dels participants envers els avenços científics, el potencial de la biologia evolutiva i el seu impacte social.
  • Generar un espai de diàleg i d'intercanvi entre els investigadors i els docents i debatre qüestions d'actualitat del món de la recerca així com les seves implicacions a la societat.

 

Programa reduït

La recerca en biologia evolutiva avui

- Recerca actual en biologia evolutiva: la revolució de la genòmica

- Evidències de l'evolució a través de l'ADN

- Evolució dels homínids i noves tècniques d'anàlisi (paleogenòmica, paleoproteòmica)

- Evolució i biodiversitat: benestar planetari

 

Biologia evolutiva i societat

Taula rodona amb experts de l'IBE sobre temes d'actualitat: pandèmies i salut planetària, extincions i conservació, edició genètica i transhumanisme, entre d'altres.

 

Del laboratori de biologia evolutiva a l'aula

Introducció de pràctiques innovadores per a l'ensenyament de la biologia evolutiva a l'aula.

 

 

Organitzat per: Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-Universitat Pompeu Fabra)

Amb el suport de: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).