Back Americans and Europeans mixed before Columbus arrival to America

Americans and Europeans mixed before Columbus arrival to America

IBE Researchers participate in a  study  that will be published shortly at American Journal of Physical Anthropology that demostrates that First genetic contact between Americans and Europeans took place far before Columbus arrival to America.

16.11.2010

 

IBE Researchers participate in a  study  that will be published shortly at American Journal of Physical Anthropology that demostrates that First genetic contact between Americans and Europeans took place far before Columbus arrival to America's.

In catalan:

El primer contacte genètic entre Europa i Amèrica es va produir cinc segles abans de l'arribada de Colom

Diverses restes arqueològiques i antics relats evidencien que els víkings van trepitjar terres americanes segles abans de l'arribada de Cristòfor Colom. El poblat víking descobert a L'Anse aux Meadows, a Terranova, Canadà, i textos medievals islandesos com la Saga dels groenlandesos, escrita l'any 1200, i la Saga d'Eric el Roig, de 1260, apunten que aquests incansables exploradors van començar a arribar a la costa nord-americana a partir del segle X.

Un equip de científics,  entre els quals hi ha Carles Lalueza-Fox i Federico Sánchez Quinto, investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva, centre mixt de la UPF i el CSIC, conjuntament amb la Universitat d'Islàndia i l'empresa biofarmacèutica deCODE Genetics, ambdues a Reykjavík, han evidenciat per primera vegada que aquesta presència precolombina té, a més, una base genètica. El treball s'ha publicat a la revista American Journal of Physical Anthropology.

L'equip d'experts han trobat la resposta en l'anàlisi genètica de quatre famílies islandeses que, actualment, constitueixen un grup de 80 persones. Fins ara, se sabia que els gens dels actuals habitants de l'illa procedien dels països escandinaus, d'Escòcia i Irlanda, però es desconeixia que l'origen fos més llunyà.

Una empremta ameríndia va ser introduïda per una dona

Els científics han trobat un llinatge genètic d'origen amerindi, i han reconstruït les genealogies fins a quatre avantpassats propers a l'any 1700. Si provenen d'un mateix avantpassat, és evident que ha de situar-se abans d'aquesta data.

El llinatge trobat, denominat C1e, és a més mitocondrial, la qual cosa significa que aquests gens van ser introduïts a Islàndia per una dona. "Com que l'illa va quedar pràcticament aïllada des del segle X, la hipòtesi més factible és que aquests gens corresponguessin a una dona ameríndia que va ser portada des d'Amèrica pels víkings prop de l'any 1000", ha manifestat Lalueza-Fox. "Curiosament, aquest fet hauria estat ocult perquè aquesta dona era un personatge anònim", afegeix l'nvestigador de l'IBE,  coautor del treball.

L'estudi té el seu origen en la troballa, ara farà quatre anys, de quatre persones islandeses amb un llinatge mitocondrial C típic dels indígenes americans i de l'est d'Àsia, i en canvi absent a Europa.

"En un primer moment es va pensar que procedien de famílies asiàtiques establertes recentment a Islàndia, però quan es van estudiar les genealogies familiars, es va descobrir que les quatre famílies provenien de quatre avantpassats situats entre 1710 i 1740, i que procedien de la mateixa regió del sud d'Islàndia, propera a l'enorme glacera Vatnajökull", detalla l'investigador de l'IBE.

Els gens islandesos, una base de dades molt rellevant

Per determinar que aquesta petita part dels gens del continent americà haurien passat a Europa, els investigadors han emprat la base de dades familiars de deCODE, que recull les genealogies de tots els islandesos i fins al 80% dels islandesos que han existit.

Aquesta informació és de gran utilitat per a l'estudi de malalties genètiques complexes. La població d'Islàndia (amb prop de 320.000 habitants) és prou gran com perquè tots els trastorns que afecten els europeus estiguin presents, i alhora, prou petita perquè sigui possible controlar la diversitat genètica.

Ara, els científics busquen algun traç precolombí amb la mateixa seqüència genètica."Fins ara hem retrocedit fins a principis del segle XVIII, però seria interessant trobar a Islàndia restes més antigues amb aquesta mateixa seqüència. En primer lloc hauríem de buscar en la mateixa regió de la qual procedeixen les quatre famílies amb el llinatge amerindi, ja que els seus avantpassats haurien d'estar enterrats allà", afegeix Lalueza-Fox.

Treball de referència:

Sigridur Sunna Ebenesersdóttir, Ásgeir Sigurdsson, Federico Sánchez-Quinto, Carles Lalueza-Fox, Kári Stefánsson y Agnar Helgason (2010) " A New Subclade of mtDNA Haplogroup C1 Found in Icelanders: Evidence of Pre-Columbian Contact?", American Journal of Physical Anthropology. DOI 10.1002/AJPA.21419.

 

Read more at UPF

and international press e-news

 

Multimedia

Categories:

SDG - Sustainable Development Goals:

Els ODS a la UPF

Contact