Vés enrere L’ICP i l’IBE s’alien per impulsar la recerca en paleobiologia

L’ICP i l’IBE s’alien per impulsar la recerca en paleobiologia

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP-CERCA) i l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) un centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han decidit unir forces en una associació estratègica per impulsar la recerca en biologia evolutiva i paleontologia. Aquesta aliança s'ha materialitzat formant la Unitat de Paleobiologia, ICP-CERCA, Unitat Associada al CSIC per l'IBE, composta per personal investigador de tots dos centres.

21.03.2024

Imatge inicial

L’acord representa la constatació que els dos centres de recerca comparteixen objectius estratègics centrats en la recerca en biologia evolutiva, especialment en la reconstrucció de la història evolutiva dels vertebrats, incloent-hi els homínids i altres primats fòssils. La unitat associada està constituïda per més de 25 investigadors i investigadores d’ambdós centres i té com a principal objectiu fomentar la recerca a partir de la combinació de dades de les espècies actuals i del registre fòssil, destacant la importància de la paleogenòmica i la paleoproteòmica. Així mateix, s'espera potenciar altres àrees de recerca com l'estudi de la dinàmica de la paleobiodiversitat, l'evolució de la vida en condicions d'insularitat i la inferència filogenètica.

En aquest acord, l’ICP aporta les seves extenses col·leccions paleontològiques i el coneixement necessari per interpretar l'evolució dels vertebrats, mentre que l’IBE posa a disposició la seva experiència en biologia molecular i investigadors i laboratoris especialitzats per dur a terme la recerca i l’anàlisi de dades mitjançant tècniques bioinformàtiques. La creació d'aquesta unitat associada permetrà que el personal investigador pugui treballar en les els dos centres indistintament, facilitant la integració i l'eficiència en la recerca.

A nivell estratègic, la constitució de la Unitat de Paleobiologia té com a objectius principals consolidar la presència internacional dels dos centres i maximitzar el seu impacte acadèmic. A més, es busca disposar d'una massa crítica més gran de personal investigador i més ben integrada, essencial per dur a terme projectes de recerca més ambiciosos. La unitat també pretén oferir serveis científicotècnics conjunts alineats amb els objectius del programa Horizon Europe, així com establir i consolidar projectes, línies de recerca i grups de treball mixtos i transversals en consonància amb els plans estratègics de tots dos centres. A més, es buscaran noves aliances estratègiques tant a nivell nacional com internacional, especialment en els àmbits de la paleogenòmica i la paleoproteòmica.

 

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact