Vés enrere Javier del Campo, reconegut amb el Premi Hutner

Javier del Campo, reconegut amb el Premi Hutner

Javier del Campo, investigador principal del grupo d’Ecología i Evolució Microbiana a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), ha rebut el Premi Hutner durant el 16è Congrés Internacional de Protistologia (ICOP/ISOP 2025).
07.07.2025

Imatge inicial - Javier del Campo rebent el Premi Hutner a l’ICOP/ISOP 2025

El premi va ser atorgat per la Societat Internacional de Protistòlegs durant la trobada celebrada del 22 al 27 de juny a la Universitat Sungkyunkwan, a Seül, Corea. Aquesta reunió quadriennal reuneix els principals investigadors del camp de la protistologia per debatre els darrers avenços en biologia, evolució, ecologia i diversitat dels protists.

El Premi Hutner, establert en memòria del pioner protistòleg Dr. Seymour H. Hutner, és un dels màxims reconeixements concedits per la ISOP. Reconeix contribucions excepcionals al camp per part d’investigadors en les primeres etapes de la seva carrera, concretament membres de la Societat que es trobin dins dels 15 anys posteriors a l’obtenció del seu doctorat (o títol terminal equivalent). A més d’un premi en metàl·lic, els guardonats són convidats a oferir una conferència especial a la reunió anual de la ISOP.

“És molt significatiu ser reconegut pels teus iguals, i rebre el Premi Hutner al congrés ICOP a Seül, envoltat de tants col·legues, va ser un moment realment especial. Estic especialment agraït als meus mentors per la seva guia i als meus estudiants pel seu suport constant. Aquest premi és tant seu com meu”, comenta del Campo.

Javier del Campo rebent el Premi Hutner a l’ICOP/ISOP 2025

Sobre Javier del Campo

Javier del Campo és ecòleg microbià i actualment exerceix com a investigador principal a l’IBE, on lidera el Laboratori d’Ecologia i Evolució Microbiana.

Es va llicenciar en Biologia a la Universitat de Barcelona l’any 2003, on també va completar el seu doctorat en Microbiologia Ambiental i Biotecnologia. La seva recerca doctoral es va dur a terme a l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Després del doctorat, va realitzar recerca postdoctoral a la Universitat de Barcelona, la Universitat de Colúmbia Britànica (Vancouver) i novament a l’Institut de Ciències del Mar.

El febrer de 2019 es va incorporar a la Rosenstiel School of Marine, Atmospheric, and Earth Science de la Universitat de Miami com a professor ajudant, on actualment és professor associat adjunt. El febrer de 2021 va passar a formar part de l’IBE.

L’any 2024 va ser nomenat copresident de la Iniciativa Catalana per l’Earth BioGenome Project (CBP).

La seva recerca s’ha centrat en l’ecologia i evolució dels simbionts microbians i els efectes de l’escalfament global sobre la microbiota dels animals marins bentònics i planctònics. El seu treball examina com els canvis ambientals provocats per l’escalfament global alteren la composició i funció de les comunitats microbianes simbionts en organismes marins clau, com ara coralls, mol·luscs i peixos, i com aquests canvis afecten la salut dels hostes. El seu objectiu és avançar en la comprensió de les interaccions microbianes en els ecosistemes marins i el seu paper en la resiliència dels organismes marins davant el canvi climàtic.