Vés enrere Blai Vidiella, doblement guardonat per la seva tesi doctoral

Blai Vidiella, doblement guardonat per la seva tesi doctoral

Aquesta tesi va ser guardonada amb un Premi Extraordinari de la Universitat Pompeu Fabra i un Premi Jorge Wagensberg per l'Associació Catalana de Sistemes Complexos

31.05.2023

Imatge inicial

Blai Vidiella és investigador postdoctoral a l'IBE i ha realitzat la seva tesi sobre “Terraformació dels ecosistemes terrestres: enginyeria d'ecosistemes per evitar punts d'inflexió antropogènics” al Grup de Sistemes Complexos amb Ricard Solé, investigador principal de l'IBE, entre els seus supervisors.
Combinant el models matemàtics i enginyeria genètica, la proposta pretén restablir l'equilibri dels deserts i oceans mitjançant els genomes de microorganismes.

Terraformar la Terra, la proposta

La terraformació és un concepte que prové de la literatura de ciència-ficció, en el qual els humans poden fer habitables planetes no habitables. La destrucció del medi ambient causada per l'activitat humana i el canvi climàtic fa que aquest concepte sigui aplicable a la Terra avui dia.

Mitjançant l'addició de noves espècies i l'enginyeria d'espècies microbianes autòctones, aquesta tesi explora noves estratègies per restaurar els hàbitats devastats de la Terra. Els microorganismes guanyarien noves funcionalitats com a resultat d'aquestes estratègies d'enginyeria que els permetrien induir un gran canvi en l'ecosistema: de la microescala (microambient) a la macroescala (fins i tot afectant la composició de les espècies de tot l'ecosistema).

"La tesi se centra en els deserts i el plàstic de l'oceà. Per terraformar els deserts, es van dissenyar microorganismes autòctons per produir més polisacàrids, que dificulten l'evaporació del sòl i la pèrdua d'humitat. Per al plàstic oceànic, la idea és introduir microorganismes capaços de degradar el plàstic que desapareixen un cop han complert la seva funció, és a dir, quan el plàstic s'ha esgotat." Explica Blai Vidiella al pòdcast del PRBB "La mare de la Ciència".

Aquests són alguns dels dissenys que ha generat la tesi per recuperar la sostenibilitat dels hàbitats, una proposta rellevant i complexa que ha guanyat un dels premis més prestigiosos de la seva disciplina.

Sobre el premi Jorge Wagensberg

Des del 2019, el Premi Jorge Wagensberg reconeix la millor tesi doctoral en l'àmbit de la ciència de sistemes complexos defensada a Catalunya durant l'any anterior.

El guardó, que compta amb un premi en metàl·lic de 1.000 euros, es fa en homenatge a Jorge Wagensberg, professor, investigador i divulgador de la ciència dels sistemes complexos, i és atorgat per l'Associació Catalana per a l'Estudi de Sistemes Complexos (Complexitat.cat).

Complexitat.cat reuneix investigadors de disciplines molt diverses amb l'objectiu de promoure la recerca i la divulgació de la ciència de la complexitat. Sergi Valverde, investigador principal de l'IBE, és un dels membres actuals del seu consell.

El 21 de juny se celebrarà la seva reunió anual, on Blai Vidiella parlarà de la seva tesi i explicarà com terraformar la Terra, una idea que s'havia pensat, en un primer moment, per Mart.


 

 

Multimèdia

Perfils dels protagonistes:

Blai Vidiella

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact