Vés enrere Una mirada als primers 5 anys del Comitè de Diversitat de l'IBE

Una mirada als primers 5 anys del Comitè de Diversitat de l'IBE

Després de 5 anys al capdavant del Comitè de Diversitat de l'IBE, Elena Casacuberta i Iñaki Ruiz-Trillo passen el testimoni a la nova investigadora principal de l'IBE Rosa Fernández, havent consolidat el projecte dins de la institució.

19.03.2020

 

En 2015, Elena Casacuberta i Iñaki Ruiz-Trillo, Investigadors principals de l'IBE, van decidir prendre mesures sobre el desequilibri de gènere de la institució i van crear la Comissió de Diversitat de l'IBE. Des del seu inici, el Comitè ha pres moltes mesures per a visualitzar la bretxa de gènere de la institució, analitzar les seves possibles causes i treballar cap a un institut més divers i amb menys biaix.

Encara que durant aquests 5 anys el Comitè de Diversitat ha realitzat esforços significatius materialitzats en accions específiques, el seu major assoliment ha estat crear consciència dins de la comunitat de l'IBE sobre el desequilibri de gènere i establir les bases necessàries per a convertir l'IBE en un centre de recerca excel·lent i divers.

 

El primer és el primer: anàlisi de la situació i declaració d'intencions

Una vegada que es va crear el Comitè de Diversitat dins de l'IBE, la companyia externa CRITERIA va ajudar a establir les directrius i un protocol per a analitzar la situació de l'IBE, i el Comitè d'Igualtat juntament amb la Mayte Cantero (de l'administració de l'IBE) van realitzar un estudi sobre la situació de l'IBE respecte a l'equitat de gènere. Donat el desequilibri estructural revelat per l'estudi, el Comitè de Diversitat es va reunir amb la direcció i va proposar una primera declaració d'intencions, amb una llista d'accions urgents resumides a continuació:

 

• Buscar activament oradores convidades als seminaris de l'IBE i establir una quota de prop del 30% d'oradores en les conferències organitzades pels membres de l'IBE.

• Organitzar una activitat per a tots els membres de l'IBE centrada en aquest tema.

• Prioritzar a dones quan es busquin candidats putatius a places d'IP de l'IBE (Ramón y Cajal, etc).

• Tenir reunions periòdiques per a informar sobre els assoliments del comitè i discutir qualsevol problema relacionat amb el tema que qualsevol membre de l'IBE vulgui plantejar.

• Augmentar la presència de dones tant en la junta executiva com en la junta assessora externa.

 

A l'octubre de 2015, el Comitè de Diversitat va oferir un seminari a tot el personal de l'IBE durant el retir de l'IBE per a compartir els resultats de l'estudi sobre igualtat de gènere i explicar les mesures adoptades juntament amb la junta directiva de l'institut.

En 2017, la direcció de l'IBE va canviar i l'Elena Bosch es va incorporar com a Vice-Directora. A més, Elena Casacuberta va ser incorporada com a Directora del Programa de Genòmica Funcional i Evolució.

La Junta Executiva de l'IBE també va canviar a tres dels membres del Comitè Assessor Extern, incorporant a l'Anna Di Rienzo (Universitat de Chicago), la Puri López García (Université Paris-Sud / Paris-Saclay) i la Susanna Manrubia (Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC)). El Comitè Assessor Extern de l'IBE està compost actualment per 3 dones i 4 homes.

 

Som-hi!

Després de prendre les mesures inicials el Comitè va continuar treballant, articulant les seves accions cap a diferents objectius:

 

1) Visibilitza.

El comitè va promoure diverses accions per a visualitzar models femenins a seguir en ciències durant els seus 5 anys d'activitat, principalment impulsant accions durant l'11F i el 8M que van consistir en visites a col·legis i converses amb joves científiques de l'IBE, campanyes en xarxes socials que van involucrar al personal de l'IBE amb missatges inspiradors i l'organització d'una jornada per a la Consciència de Gènere anomenada "Women in Evolution" el 2017, amb la participació de tres excel·lents científiques que van servir com a models a seguir per a tota la comunitat IBE.

 

2) Forma.

Tant Elena Casacuberta com Iñaki Ruiz-Trillo van assistir a una varietat de cursos i tallers de capacitació sobre gènere i diversitat en ciència, i també van compartir la seva experiència durant aquests anys dins de la comunitat de l'IBE.

 

3) Comparteix.

El Comitè de Diversitat de l'IBE ha compartit les seves pràctiques amb les institucions veïnes. De fet, Casacuberta i Ruiz-Trillo han participat en les reunions mensuals del PRBB Gender Equality Committee des de la seva creació el 2018.
El Comitè de Diversitat d'IBE també es va comprometre a ajudar i inspirar noves comissions, com el Comitè de Diversitat del ICM.

 

4) Actua.

Entre les accions del Comitè, probablement la més ambiciosa va ser involucrar a l'IBE en la participació activa en el projecte europeu Act on Gender (https://act-on-gender.eu/lifescicop-gender-equality-life-sciences) com a membre de la Life Science Community of Practice (CoOP). Juntament amb la resta dels membres de LifeScience CoOP, el novembre passat de 2019 la Junta Directiva de l'IBE va acordar realitzar una enquesta que avaluarà la cultura institucional del centre per a revelar el biaix de gènere actual conscient i inconscient.

 

Casacuberta i Ruiz-Trillo: la visió dels coordinadors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Després dels seus cinc anys de compromís, els preguntem a Elena i Iñaki sobre la seva experiència personal com a coordinadors del Comitè de Diversitat de l'IBE i sobre la seva visió pel futur de la institució en termes d'equitat.

"Han passat moltes coses des que ens vam oferir com a voluntaris per a establir el Comitè de Diversitat de l'IBE en la primavera de 2015. Ara, després de cinc anys d'accions a diferents nivells, estem orgullosos d'afirmar que l'IBE considera que el seu Comitè de Diversitat és un instrument crucial que ha de mantenir-se" , resumeix Elena.

"Cal dir que hem sentit el suport de la comunitat de l'IBE per a treballar cap a una cultura institucional més educada en gènere, i això ja és un assoliment molt significatiu", diu Iñaki.

Encara que l'opinió dels coordinadors sobre els assoliments del comitè és positiva, reconeixen que encara queda molt per fer. A continuació, comparteixen alguns consells generals per al futur de l'IBE en termes d'equitat de gènere:

- Adquirir un compromís ferm en la contractació de dones científiques a nivell IP. Aquest procés necessita mesures actives per a identificar a les dones candidates que poden postular-se a posicions de líders júnior (com la Caixa Júnior Leader, Ramón y Cajal, ICREA, etc.).

- Establir un compromís per a nodrir a les IP de l'IBE i posar en valor el seu important paper a l'Institut (la majoria de les IP dones de l'IBE estan involucrades en comitès i serveis del centre).

- Capacitar a la comunitat de l'IBE en equitat de gènere (començant per la Direcció i lxs IP). Professionals en equitat de gènere han d'impartir aquesta capacitació.

- Realitzar l'enquesta ACT per a revelar els trets de la cultura de l'IBE. Només coneixent la situació real podrem enfrontar els problemes més urgents.

Elena Casacuberta i Iñaki Ruiz-Trillo també han compartit amb la comunitat científica els seus punts de vista personals com a coordinadors del Comitè de Diversitat de l'IBE durant aquests cinc anys. Pots trobar aquí les lliçons apreses personals d'Elena, i aquí pots llegir les opinions d'Iñaki.

 

El Comitè de Diversitat de l'IBE renova l'equip: Rosa Fernández s'uneix com la nova coordinadora

Després dels primers 5 anys del Comitè de Diversitat de l'IBE, en 2020 la nova investigadora principal Rosa Fernández ha assumit el càrrec com la seva nova coordinadora.

Segons Fernández, "el Comitè de Diversitat continuarà treballant per a difondre la importància de la diversitat dins de la comunitat IBE i proposarà mesures específiques per a mitigar la bretxa de gènere de la institució".

Fins ara, el comitè inclou a 13 persones, amb representació de tots els grups professionals del centre i un major nombre de membres masculins que de dones. “Estic entusiasmada amb el gran equip de persones que volen involucrar-se en aquest comitè. Espero començar aviat amb la nostra activitat!", comenta Rosa.

El comitè es reunirà amb representants de la junta directiva, la gerent i la responsable de comunicació en una trobada que consistirà en una primera pluja d'idees sobre possibles accions futures, per a dissenyar després un Pla d'Acció de Diversitat que servirà de full de ruta que guiï els esforços cap a la lluita per la igualtat de gènere de l'IBE.

 

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact