Vés enrere Investigadors de l'IBE s'uneixen al crowdfunding DCEXS-UPF per a combatre la COVID-19

Investigadors de l'IBE s'uneixen al crowdfunding DCEXS-UPF per a combatre la COVID-19

Sandra Acosta i Jaume Bertranpetit participen en la iniciativa del DCEXS-UPF #UPFContraElCoronavirus treballant contrarellotge de diferents maneres per a combatre la COVID-19.

27.04.2020

 

L'aparició i propagació d'un nou coronavirus altament patogen (SARS-CoV-2) que causa la COVID-19 ha plantejat una greu emergència de salut pública mundial. En resposta a aquesta crisi, diversos investigadors del DCEXS-UPF, inclosos els investigadors de l'IBE Sandra Acosta i Jaume Bertranpetit, treballaran per a accelerar la seva recerca contra la COVID-19.

Amb l'objectiu d'impulsar la seva recerca relacionada amb la COVID-19, el col·lectiu de científics està recaptant fons a través de la iniciativa de micromecenatge #UPFContraElCoronavirus, que està oberta i ja ha recaptat 2500 €. Les donacions ajudaran els investigadors involucrats a abordar la crisi de la COVID-19 des d'una perspectiva multidimensional, que abasta des del desenvolupament d'eines de diagnòstic, incloent l'estudi en profunditat de les teràpies antivirals i el desenvolupament de plataformes per a proves de fàrmacs contra el virus.

Jaume Bertranpetit, investigador principal del Laboratori de Biologia dels Sistemes Evolutius i cofundador de l'IBE, invertirà els fons per a analitzar el genoma de persones afectades per la COVID-19 en diferents etapes, a la recerca de marcadors en el genoma que puguin ajudar a predir la infecció.

Sandra Acosta, investigadora postdoctoral Beatriu de Pinós al Laboratori de Biologia dels Sistemes Evolutius, desenvoluparà models organoides de pulmó, cervell i intestí per a la identificació de nous tractaments contra la COVID-19. La recerca d'Acosta a l'IBE se centra en l'impacte dels mecanismes evolutius dins de les patologies cerebrals com l'epilèpsia i la síndrome de Down. Ara, a la llum de la crisi actual, ha decidit posar la seva experiència en organoides al servei de la recerca del coronavirus en col·laboració amb IRSICaixa.

Segons Acosta, "els organoides humans són estructures 3D complexes in vitro que recapitulen òrgans in vivo i que proporcionen una plataforma molt convenient per a l'anàlisi de fàrmacs". Acosta lidera un projecte que combina assajos d'organoides amb Intel·ligència Artificial (IA) per a accelerar la detecció de fàrmacs contra el SARS-CoV-2, així com per a identificar biomarcadors en el teixit humà.

"El principal avantatge de la nostra proposta és la capacitat d'analitzar, en poques setmanes, l'eficàcia de múltiples combinacions de medicaments, juntament amb la capacitat d'avaluar l'impacte de la infecció en diversos teixits i la versatilitat del sistema per a detectar biomarcadors que després podran aplicar-se en la clínica", afegeix la investigadora. Entre els objectius del col·lectiu d'investigadors està desenvolupar una plataforma de diagnòstic ràpida, rendible i de confiança, treballar en teràpies antivirals innovadores o desenvolupar plataformes de test de fàrmacs, entre d'altres.

Molts altres científics del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF (DCEXS) estan involucrats en la iniciativa de micromecenatge, inclosos grups de Virologia (Juana Díez i Andreas Meyerhans), Immunologia (Cristina López i José Aramburu), Fisiologia Molecular (Rubén Vicente), Proteòmica, (David Andreu), Nanomedicina (Pilar Rivera), Bioinformàtica (Baldo Oliva), Biologia Sintètica Traslacional (Marc Güell), Neurofarmacologia (Rafael Maldonado) i Salut Pública (Fernando G. Benavides). Tots ells tenen projectes en curs per al diagnòstic i tractament de la COVID-19.

Per a contribuir amb una donació a la iniciativa de micromecenatge, fes clic aquí:

https://www.upf.edu/web/fund/dcexscovid19

 

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact