Vés enrere Dos alumni de l'IBE reben el Premi Especial de Doctorat en Biomedicina

Dos alumni de l'IBE reben el Premi Especial de Doctorat en Biomedicina

Silvia Chafino i Marc de Manuel han rebut el Premi Especial de Doctorat del Programa de Doctorat en Biomedicina de la UPF. Entrevistem tots dos Alumni de l'IBE per a conèixer més sobre el seu doctorat i els seus plans futurs.

14.07.2020

 

El Comitè Directiu de l'Escola de Doctorat de la UPF ha acceptat la proposta del Comitè Acadèmic del Programa de Doctorat en Biomedicina per a atorgar els premis a 8 estudiants, entre els quals 2 són alumni de l'IBE: Silvia Chafino per la seva Tesi sobre "Control endocrí de la metamorfosi d'insectes: Caracterització de la "Xarxa de gens metamòrfics" ", i Marc de Manuel per la seva tesi titulada "Introgressió genètica en ximpanzés i bonobos".

El Comitè que va premiar als candidats 2018-19 va estar format per la Dra. Olga Valverde (Presidenta), el Dr. Marc Güell (Secretari), la Dra. Elena Bosch, el Dr. Joaquim Gea, el Dr. Ruben Vicente, el Dr. M. Victoria Puig, el Dr. Robert Castelo, el Dr. Judith García Aymerich, el Dr. Marià Vaig sentir i Dra. Núria Centeno (Veu). El programa de doctorat en biomedicina està dirigit pel DCEXS i actualment compta amb a més de 400 estudiants de doctorat.

Hem entrevistat tots dos IBE alumni per a conèixer millor com va ser la seva experiència i quines són les seves perspectives futures.

 

Silvia Chafino: Doctora de l'Evolution and Developmental Biology lab, tesi co-dirigida per David Martin, Elena Casacuberta i Xavier Franch

Has rebut un premi per la teva tasca durant la tesi. Imagino que en alguns moments va ser difícil. En perspectiva, penses que l’esforç ha valgut la pena?


Totalment! Quan vaig començar mai hagués imaginat tot lo que suposava fer una tesi.  Vaig començar amb moltes ganes i pensant que era una molt bona oportunitat d’aprendre moltes tècniques i coneixements, a part de veure com funcionava el món científic. I que finalment, plasmaria tot el meu coneixement en un llibre. Però analitzant-ho bé, el que vaig escriure en el llibre és una petita part de tot el que vaig aprendre. Així que sí! Sí que ha valgut la pena.

 


Actualment, quina recerca fas? Està vinculada amb la recerca de la tesi?


Actualment, estic treballant al grup de Development and Morphogenesis in Drosophila liderat pel Dr. Jordi Casanova al Institut de Recerca Biomèdica (IRB). Des d’un punt de vista general, sí que està relacionat, al final segueixo treballant en desenvolupament utilitzant els insectes com a model, tot i que en aquest cas, només treballo amb la mosca del vinagre, Drosophila melanogaster.

 


Quina és la lliçó més important que has après mentre feies la tesi?


He après moltes coses durant la tesi i crec que la més important és a gestionar el fracàs i la frustració. Durant la tesi (i suposo que al llarg de tota la carrera científica) passes molt de temps treballant en hipòtesis que potser no són correctes i després de tot l’esforç, veure que no surt res és molt frustrant. Així que és molt important saber-ho portar bé, no perdre la motivació i tirar endavant.

 


Quin missatge li enviaries als estudiants de doctorat que tot just ara comencen la tesi a l’IBE (o porten poquet temps)?


Els hi diria que intentin no quedar-se dintre del seu grup, que aprofitin i que es relacionin amb el màxim de gent possible, que vagin a molts congressos i realitzin estades. Això els hi donarà una perspectiva molt àmplia i podran aprendre de les diferents maners de fer i diferents trajectòries. Des del meu punt de vista, quan fas el doctorat és el moment de veure com t’agradaria ser com a científic i conèixer altres realitats a part de la del teu propi laboratori fa que puguis valorar-ho tot millor.

 

Marc de Manuel: Doctor del Comparative Genomics Lab, dirigit per Tomàs Marquès-Bonet

Ara rebut un premi per la teva tasca durant la tesi. Imagino que en alguns moments va ser difícil. En perspectiva, penses que l’esforç ha valgut la pena?

Si, sense cap mena de dubte. És cert que durant la tesi no et pots escapar de tenir certs moments complicats. En el meu cas, vaig tenir sort de superar-los i considero que viure aquestes experiències ha estat de les coses que m'han fet madurar més com a persona i científic. Malgrat això, també vull aprofitar per dir que la tesi també té moltes coses bones! I aquestes també son molt (més?) importants per créixer i aprendre.

 

Actualment, quina recerca fas? Està vinculada amb la recerca de la tesi?

Actualment estic treballant amb un laboratori de la Columbia University a New York. La meva recerca consisteix en intentar entendre millor com apareixen les mutacions a línia germinal, amb especial èmfasi en el número de mutacions que contribueixen els pares i les mares a les seves criatures (els pares contribueixen 3 cops més mutacions, probablement per diferències cel·lulars entre esperma i oòcits). La meva recerca actual no està gaire lligada amb la meva tesi, i no és casualitat: he intentat diversificar els meus interessos científics en la meva següent etapa com a postdoc. 

 

Quina és la lliçó més important que has après mentre feies la tesi?

A relativitzar els obstacles. El primer any de la tesi t'ofegues en un got d'aigua, qualsevol petit problema et fa desesperar. Amb els anys aprens a calmar-te i emprendre els problemes amb més tranquilitat. Crec que aturar-se, tirar un pas enrere i veure el problema "desde fora" és molt útil.  

 

Quin missatge li enviaries als estudiants de doctorat que tot just ara comencen la tesi a l’IBE (o porten poquet temps)?

Intenteu llegir papers que no són pròpiament del vostre tema de recerca. Aprendre sobre coses diferents és combustible per noves idees, i a més a més pot ajudar a orientar la vostra recerca en angles diferents (que poden arribar a ser més interessants que la visió "típica" i habitual). També recomano començar petits projectes independents a la vostra tesi, encara que siguin projectes personals als que dediqueu poques hores a la setmana. No em d'oblidar que som futurs científics/ques i la nostra màxima vocació ha de ser satisfer la nostra curiositat!

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact