Vés enrere Una nova espècie de gecko esclareix una confusió taxonòmica

Una nova espècie de gecko esclareix una confusió taxonòmica

07.01.2019

 

Image: Tomas MazuchL’exemplar ja s’havia trobat en diverses ocasions, però s’havia classificat a diverses col·leccions zoològiques erròniament com a Tropiocolotes scorteccii.  Una expedició del 2015 al sud d’Oman liderada pel Tomas Mazuch, coautor de l’article, va fer saltar les alarmes. “Un cop vam analitzar el gecko genèticament a l’IBE, vam veure que es tractava sens dubte d’una nova espècie”, diu el Salvador Carranza, investigador principal a l’IBE i membre del Reptile Database Scientific Advisory Board (SAB). Arrels de la confusió, els investigadors van decidir nomenar la nova espècie Tropiocolotes Confusus.

El T. confusus és una espècie molt petita de gecko, de no més de 5 cm de longitud total, estrictament nocturn i d’aparença fràgil  - malgrat pot adaptar-se i viure en llocs molt àrids. De moment, no se sap gairebé res de la seva ecologia, ni es tenen dades sobre la seva abundància, dieta i altres aspectes biològics rellevants de l’espècie. Com altres espècies de Tropiocolotes (dragons), si es veuen amenaçats es mouen molt lentament ondulant la cua. Aquest comportament podria ser un mecanisme per desviar l’atenció dels predadors a aquesta extremitat, que poden regenerar sense problemes.

Actualment a Oman hi conviuen 16 espècies de rèptils endèmiques, moltes si pensem que són la meitat de les que es troben a tot el territori espanyol. D’aquestes, 10 han estat descrites pel laboratori del Doctor Carranza, contribuint al coneixement de la diversitat d’aquest país de forma significativa.

 

Article de referència: Systematics of the Saharo-Arabian clade of the Palearctic naked-toed geckos with the description of a new species of Tropiocolotes endemic to Oman; Luis Machado, Jiri Smid, Tomás Mazuch, Roberto Sindaco, Ahmed Said Al Shukaili, Salvador Carranza. J Zool Syst Evol Res. 2018;1–20.  DOI: 10.1111/jzs.12226

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact