Vés enrere El projecte MicroBioMap, seleccionat pel Pla Barcelona Ciència

El projecte MicroBioMap, seleccionat pel Pla Barcelona Ciència

MicroBioMap, liderat per un equip de recerca de l'IBE(CSIC-UPF), ha estat un dels projectes que ha obtingut finançament. EL Pla Barcelona Ciència té com a objectiu reforçar el teixit científic de la ciutat.

11.02.2020

 

 

Imatge inicial

 

Divendres 7 de febrer es van fer públics els set projectes de recerca i innovació que l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura i amb la participació de “la Caixa”, selecciona en el marc del Pla Barcelona Ciència per reforçar el teixit científic de la ciutat, amb una dotació global d’un milió d’euros.

El projecte MicroBioMap que dirigeixen els investigadors Ricard Solé i Núria Conde al grup de Sistemes Complexos a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE:CSIC-UPF) ha estat un dels seleccionats en la convocatòria. Analitzarà l’ecosistema dels microorganismes de Barcelona per tal d’entendre el seu impacte ambiental i dissenyar estratègies que millorin la salut de la ciutadania. 

 

Els projectes s’havien d’incloure dins d’algun d’aquests dos àmbits temàtics: l’envelliment i la qualitat de vida, i la mobilitat i el respecte i protecció del medi ambient.

 

Centres de recerca, universitats, empreses, institucions sanitàries, entitats públiques, privades i del tercer sector figuren entre les 25 organitzacions beneficiàries, que rebran les ajudes per executar un total de 7 projectes de recerca durant els propers 18 mesos. Els requisits dels projectes aspirants a una de les subvencions contemplaven la implicació d’un mínim de tres organitzacions sol·licitants, de les quals, al menys una ha de tenir domicili fiscal o seu social al municipi de Barcelona i dues han de ser de l’àmbit de la recerca. A més, els projectes s’havien d’incloure dins d’algun d’aquests dos àmbits temàtics: l’envelliment i la qualitat de vida, i la mobilitat i el respecte i protecció del medi ambient.

Com a punt a favor i d’acord amb els criteris de selecció, s’ha donat especial valor a aquells projectes que compten amb empreses o entitats del tercer sector dins del seu grup sol·licitant, ja que aquesta combinació permet estrènyer el vincle entre el món de la recerca i la societat, així com fomentar la transferència del coneixement, la cultura científica i la participació ciutadana en les activitats de ciència.

MicroBioMap: coneixent el microbioma urbà per millorar la qualitat de vida

El projecte comptarà amb la participació de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i Fab Lab Barcelona. Microbiomap analitza l’ecosistema dels microorganismes de Barcelona per tal d’entendre el seu impacte ambiental i dissenyar estratègies que millorin la salut de la ciutadania. Per a aconseguir-ho, desenvoluparà un mapa obert del microbioma de la ciutat mitjançant l’anàlisi genètica de 500 mostres repartides entre tots els districtes de la ciutat. La localització del mostreig es coordinarà per tal de poder relacionar les dades amb la contaminació ambiental, el desenvolupament de l’embaràs i dels infants o l’envelliment saludable. L’objectiu final és aconseguir models ecològics que permeten millorar la salut global a partir d’intervencions innovadores, tals com la incorporació o la recuperació de microrganismes beneficiosos.

 

Els altres projectes finançats han estat:

  • AiguaBCN: El primer mapa de BCN sobre la qualitat de l’aigua de l’aixeta. El projecte Aigua BCN construirà un mapa amb les concentracions de contaminants emergents presents a l’aigua de consum de Barcelona i estudiarà els efectes que poden tenir les substàncies analitzades per a la salut. Un projecte liderat per ISGlobal, centre impulsat per ”la Caixa”.
  • +ÀGIL: El programa per envellir en positiu. +ÀGIL aconsegueix reduir o revertir la fragilitat de la gent gran a partir d’un programa innovador i interdisciplinari basat en l’adaptació de recursos ja desenvolupats a les Àrees Bàsiques de Salut (ABS). Projecte liderat per VHIR – Hospital Universitari Vall d’Hebron Institut de Recerca.
  • NewMob: Cap a una nova mobilitat urbana sostenible i saludable. NewMob analitza l’impacte dels nous mitjans de transport elèctrics i compartits sobre l’entorn social i mediambiental de la ciutat de Barcelona, així com en la salut de la seva ciutadania. Projecte liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Hy-BCN: Energies renovables sota demanda: on i quan vulguis. HyBCN desenvolupa un sistema integrat que converteix l’aigua en hidrogen verd, l’emmagatzema i en produeix energia renovable per al seu ús sota demanda. Projecte liderat per IREC – Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya.
  • Patí Científic: Una flota ciutadana per preservar la salut de les aigües. El projecte Patí Científic proposa monitoritzar les aigües costaneres de Barcelona durant tot l’any i visibilitzar els resultats en obert, tot implicant a la ciutadania aficionada al patí català. Projecte liderat per CSIC – Institut Ciències del Mar.

A aquesta primera edició de les subvencions s’hi han presentat un total de 189 entitats agrupades en 57 projectes. El resultat, després de l’aplicació dels criteris de selecció, ha estat el de 21 entitats guanyadores, 7 projectes i una inversió de 900.000 €. Amb aquesta inversió a favor de la recerca, l’Ajuntament referma la seva voluntat de donar un nou impuls a la ciutat com a capital científica europea.

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact