Vés enrere Salvador Carranza, nou director de l'Institut de Biologia Evolutiva

Salvador Carranza, nou director de l'Institut de Biologia Evolutiva

La comissió rectora de l'IBE, centre mixt del CSIC i la Universitat Pompeu Fabra, acaba de nomenar al prestigiós científic Salvador Carranza com a nou director de l'entitat, en substitució del seu predecessor Tomàs Marquès-Bonet, qui ha estat al capdavant de la institució durant els últims tres anys.

25.05.2020

 

El Dr. Salvador Carranza, investigador científic del CSIC i professor associat de la UPF, inicia una nova etapa com a director de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE). Carranza (1968), que dirigeix el grup de Sistemàtica, biogeografia i evolució de rèptils i amfibis de l'IBE des del 2008, pren el relleu en la direcció del centre i succeeix a Tomàs Marquès-Bonet, que el dirigeix des de 2017.

L'elecció del nou director de l'IBE va ser aprovada el passat 21 d'abril pel Consell Rector de l'IBE, a proposta de la Junta de l'Institut. El nomenament, a càrrec de la presidenta del CSIC Rosa María Menéndez i el rector de la UPF Jaume Casals, s'ha fet efectiu el 18 de maig de 2020. Carranza exercia les funcions de subdirector de l'IBE des de mitjan 2018 juntament amb la investigadora principal Elena Bosch, que continuarà en la subdirecció del centre.

“És un honor per a mi tenir l'oportunitat de dirigir l'Institut de Biologia Evolutiva, un dels centres de referència en recerca en aquest camp a nivell nacional i internacional. Des de la meva nova posició, treballaré per a continuar amb l'excel·lent treball que ha fet el meu predecessor per a consolidar el projecte IBE. Igualment, impulsaré la recerca de les extraordinàries investigadores i investigadors que treballen a l'IBE, promovent l'excel·lència científica i el creixement de l'Institut, mantenint un elevat nivell de producció científica a nivell internacional, i atraient finançament públic i privat", ha declarat Salvador Carranza. "En aquesta nova etapa, buscaré la complicitat i implicació de tots els membres de l'Institut per a abordar junts els reptes als quals s'enfronta la nostra societat, desenvolupant un projecte científic sòlid que aprofiti les noves eines disponibles, experimentals, teòriques i computacionals, per a comprendre l'origen de la vida, revelar els mecanismes evolutius darrere de les innovacions biològiques i descriure i preservar tant la biodiversitat com els ecosistemes que l'alberguen, així com promoure la seva gestió de manera sostenible. Per a això, l'IBE continuarà impulsant la formació de noves generacions de biòlegs/ogues evolutius/ves, la transferència de coneixement i el diàleg amb la nostra societat".

Per part seva, el professor d'investigació ICREA Tomàs Marquès-Bonet, director sortint, espera poder centrar-se de ple en la seva carrera científica i projecte ERC recentment concedit al capdavant del grup de Genòmica Comparativa, que dirigeix a l'IBE i a la Universitat Pompeu Fabra. En el seu comiat, Marquès-Bonet ha manifestat: "Ha estat un honor dirigir aquesta institució en uns moments complicats, on hem celebrat els 10 anys de fundació encara sense una seu definitiva. El meu objectiu era treballar per a aconseguir que en un futur pròxim tinguem el suport d'institucions per a poder consolidar el projecte IBE dins del nou pol de biomedicina en el Mercat del Peix (UPF) amb el suport de fons europeus. Sempre he vist la meva posició com un pont entre etapes, i Salvador (Carranza) és la persona indicada per a finalitzar aquesta etapa".

 

Sobre Salvador Carranza

Carranza (Barcelona, 1968), graduat en biologia per la Universitat de Barcelona (UB) en 1992, es va doctorar en biologia en 1997 en la mateixa universitat. Després d'una llarga estada postdoctoral en el Museu d'Història Natural de Londres (NHM) entre 1998 i 2004 dedicat a l'estudi de la biogeografia i evolució usant els rèptils com a model, va tornar al Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona com a investigador Ramón y Cajal, on va formar el seu propi grup de recerca. En 2008, es va incorporar a l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) com a científic titular del CSIC i investigador principal del grup de Sistemàtica, biogeografia i evolució de rèptils i amfibis. Promocionant en 2018 a investigador científic del CSIC, des del 2016 és també professor associat del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF. L'equip de recerca liderat per Carranza a l'IBE persegueix comprendre com la biodiversitat s'origina, manté i distribueix en les zones àrides, usant com a model els rèptils del nord d'Àfrica i Aràbia, contribuint al seu millor coneixement i especialment a la seva descripció i conservació. Al llarg de la seva carrera, Carranza ha publicat més de 150 articles científics en revistes SCI, ha estat Investigador Principal de 18 projectes nacionals i internacionals, i ha dirigit un total de 12 tesis doctorals i una vintena de treballs de màster. El Dr. Carranza ha realitzat campanyes científiques en molts llocs del planeta, incloent zones de difícil accés, que han resultat en la descripció de més de 30 espècies de rèptils i dos amfibis.

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact