L’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) participa a CSIC de Cine 2025
Per quart any consecutiu, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) organitza un cicle de cinema científic d’estiu. CSIC de Cine ofereix projeccions gratuïtes que inclouen una trobada prèvia amb personal investigador, on es tracten des del punt de vista científic alguns dels temes plantejats a les pel·lícules.
Aquesta edició comptarà amb la participació de Javier del Campo, investigador principal del Laboratori d’Ecologia i Evolució Microbiana de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), que participarà en el debat de la pel·lícula Flow el proper divendres 19 de setembre.
La projecció tindrà lloc al Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA), un edifici situat davant la platja de la Barceloneta on tenen la seva seu l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC) i l’IBE.
L’IBE participa a CSIC de Cine amb la pel·lícula Flow
Flow és una pel·lícula d’animació letona guanyadora, entre molts altres premis, de l’Oscar a la millor pel·lícula d’animació. La seva projecció a la terrassa del CMIMA anirà precedida d’un col·loqui en català i castellà on es parlarà sobre l’augment del nivell del mar, el canvi climàtic o l’adaptació de les comunitats a nous escenaris.
A la trobada, organitzada per l’Institut de Ciències del Mar i moderada per la investigadora de l’ICM-CSIC Vanessa Sarah Salvo, hi intervindran Rafel Simó, oceanògraf de l’ICM-CSIC expert en simbiosi i cooperació microbiana, i Javier del Campo, investigador principal de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), especialista en coevolució i relacions ecològiques.
Sobre Flow, la pel·lícula
Flow (pel·lícula sense diàlegs; audiodescripció en castellà; bucle magnètic): Un gat es desperta en un món cobert d’aigua, on la raça humana sembla haver desaparegut. Busca refugi en un vaixell amb un grup d’altres animals. Però entendre’s amb ells resulta ser un repte encara més gran que superar la seva por a l’aigua. Tots hauran d’aprendre a superar les seves diferències i adaptar-se a aquest nou món en què es troben.
La cinta letona de Gints Zilbalodis es va endur el 2024 nombrosos premis, com l’Oscar, el Globus d’Or o el BAFTA a la millor pel·lícula d’animació. Pots veure el tràiler aquí.
Reserva (a partir de les 12 h de l’11/09)
Totes les sessions són gratuïtes, però cal fer reserva prèvia, que s’obrirà una setmana abans de la primera sessió: el dijous 11 de setembre a les 12:00 h. Si 10 minuts abans de l’inici de cada sessió queden seients disponibles, es permetrà l’accés a persones sense reserva. L’aforament a Barcelona és de 120 localitats. Les places s’ocuparan per ordre d’arribada.
L’obertura de portes a Barcelona serà a les 18:30 h i el tancament a les 19:00 h. Després de la trobada, cap a les 19:45 h, començarà la pel·lícula.
NB: La sessió podria patir canvis.
Projeccions a Madrid de CSIC de Cine
El 2025, el cinema d’estiu del CSIC estrenarà nova ubicació a Madrid: el Centre de Cultura Contemporània Condeduque.
El pati sud d’aquest emblemàtic espai cultural acollirà les projeccions de La llegada (dijous 18 de setembre), Sorda (divendres 19) i El 47 (dissabte 20). Més informació aquí.
Sobre CSIC de Cine
CSIC de Cine és un projecte de divulgació impulsat per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana (VACC) del CSIC, amb el suport de la Delegació del CSIC a Catalunya i de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), que pretén posar sobre la taula qüestions d’interès social.
Totes les sessions són gratuïtes i amb crispetes, i inclouen una trobada prèvia amb personal investigador on es tractaran des del punt de vista científic alguns dels temes plantejats a les pel·lícules.
Aquest any, el cicle tornarà a ser inclusiu i accessible. Les trobades comptaran amb intèrprets en llengua de signes i subtitulació en directe, i les pel·lícules es projectaran amb subtitulació accessible per a persones amb discapacitat auditiva. També hi haurà bucle magnètic per a qui utilitzi audiòfons i receptors amb audiodescripció per al públic amb discapacitat visual. Els espais escollits tampoc no presenten barreres arquitectòniques.