Vés enrere L'IBE participa en el projecte Healing Butterflies per a portar les papallones als hospitals

L'IBE participa en el projecte Healing Butterflies per a portar les papallones als hospitals

Neix el projecte Healing Butterflies, que porta a les habitacions d'hospital il·lustracions de papallones reals en aquarel·la. Roger Vila, investigador principal de l'Institut de Biologia Evolutiva, participa com a assessor científic juntament amb l'associació Zerynthia en el projecte, que proposa unir ciència, naturalesa, arquitectura i salut per a col·laborar en el procés de recuperació de les persones als hospitals. La iniciativa, que de moment ha arribat a l'Hospital Matern Infantil de la Paz a Madrid, persegueix estendre's a altres centres.

23.01.2020

La ciència avala que el contacte amb la naturalesa als hospitals contribueix al benestar dels pacients, els seus familiars i el personal sanitari (Ulrich 2008). Ara, una iniciativa impulsada per Paula Gómez Vela (de Vela Design) i amb la participació de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSCI-UPF) i l'associació Zerynthia porta il·lustracions de papallones als hospitals per a contribuir al procés de recuperació dels pacients.

La primera instal·lació s'ha fet a l'hospital de la Paz, a la planta de Trasplantaments i d'Oncologia de pediatria. "Es tracta de fer les habitacions més amables per als nens, omplint-les de colorit amb les papallones", comenta el Dr. Javier Cobas, Subdirector Gerent De l'Hospital Matern Infantil de la Paz. "Pensem que les papallones són perfectes per a alegrar-nos amb els seus colors, per la seva capacitat de transformació i perquè només hi ha papallones si el lloc és net i sa, així que vam pensar en portar-les a l'hospital", explica Gómez Vela. La interiorista ha dissenyat les papallones en colors lluminosos en col·laboració amb Marvelous illustration, que les il·lustra en aquarel·la.

En el projecte han participat experts en papallones, que han aportat la base científica per a les il·lustracions. Gràcies a un codi QR instal·lat en cada habitació, les famílies i els pacients poden conèixer i veure cada papallona real. L'Associació Zerynthia allotja la informació referent a cada espècie en el seu web.
"Hem col·laborat amb la selecció i descripció de les diverses espècies de papallona, vetllant també perquè es conegui el seu nom en castellà, català, basc i gallec", comenta Roger Vila, investigador principal de l'IBE en el grup de Diversitat i evolució de les papallones i assessor científic del projecte. "És fantàstic que aquesta iniciativa sigui rigorosa, i que permeti als nens i famílies conèixer una mica millor i gaudir de la natura durant la seva estada a l'hospital."

El projecte Healing Butterflies s'ha iniciat a la Paz i vol expandir-se arribant a altres hospitals. "Volem estendre el projecte a altres territoris, incloent noves papallones autòctones en cada localització", comenta Paula Gómez.

Healing Butterflies és un projecte d'humanització dut a terme a l'Hospital Matern Infantil La Paz gràcies a:

 

Concepte i disseny

Vela Design (Paula Gómez Vela)

http://veladesign.es/

 

Il·lustracions:

Vela Design y Marvelous

http://veladesign.es/

https://www.marvelous.es/

 

Informació científica y divulgació web

Institut de Biologia Evolutiva

https://www.ibe.upf-csic.es/

Associació Zerynthia

https://www.asociacion-zerynthia.org/

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact