Descobrint Vida

Qui som

Desxifrant Evolució

Qui som

Conservant Biodiversitat

Qui som

Vés enrere Investigadors de l'IBE reben la Medalla Narcís Monturiol

Investigadors de l'IBE reben la Medalla Narcís Monturiol

Xavier Bellés i Carles Lalueza, investigadors principals de l'IBE, van rebre el premi en el Palau de la Generalitat per la seva destacada contribució al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

20.02.2019

 

A principis de setembre el Govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar els guanyadors dels Guardons Narcís Monturiol d’enguany, que des de l’any 1982 distingeixen a persones i entitats que han contribuït significativament al progrés de la ciència i la tecnologia de Catalunya. Ahir, a dos quarts de set del vespre, dinou personalitats i una institució van rebre les medalles i la placa corresponents al premi en un acte privat que es va celebrar al Palau de la Generalitat de Catalunya, presidit per Quim Torra, president de la Generalitat.

Xavier Bellés i Carles Lalueza, guardonats amb aquesta distinció, són professors d’investigació a l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). A més de compartir àmbit d’estudi, ambdós pertanyen a la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC.

L’entomòleg Xavier Bellés és conegut per les seves investigacions en fisiologia i endocrinologia d’insectes, en especial en l’estudi de l’origen i l’evolució de la metamorfosi. Els seus coneixements el van fer mereixedor del premi Maurice et Therèse Pic de la Societat Entomològica de França l’any 1985 i del VIII Premi de Literatura Científica de la Fundació Catalana per a la Recerca el 2003, entre d’altres.

 

 

 

Carles Lalueza-Fox és expert a nivell mundial en la recuperació de l’ADN d’espècies extingides, el que es coneix com a paleogenòmica. Va participar en el Projecte Genoma Neandertal, publicat a la prestigiosa revista Science l’any 2010, i actualment estudia les poblacions prehistòriques d’Europa. Ha rebut diversos premis de divulgació científica i el Premi Ciutat de Barcelona 2007 d’investigació científica.

A més, la Generalitat ha acordat, enguany, concedir la Placa Narcís Monturiol a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), una fundació pública que contracta els millors talents científics i acadèmics d’arreu del món, dels quals cinc ―Tomàs Marquès-BonetIñaki Ruiz-TrilloRicard SoléArcadi Navarro i Luc Steels― són investigadors principals de l’IBE.

Entre els altres guardonats, es troben personalitats que han contribuït a la ciència i la tecnologia de Catalunya tant d’origen nacional com internacional. La llista completa de premiats es pot consultar al web de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact

Connecta amb l'IBE

Segueix les novetats científiques i divulgatives del centre

Subscriu-te

Trustees

 
Universitat Pompeu FabraCSICMinisterio de ciencia, innovación y universidades


 

With the support of

 


 


 
Member of

Associate
member of


Distinctions